Utomhuspedagogik

Kompetensutveckling i utomhuspedagogik för pedagogisk personal i åk F-5

 

Inom skola och barnomsorg väljer fler och fler pedagoger att arbeta med utomhuspedagogik. Utomhuspedagogiken fokuserar på praktiska och konkreta övningar i skolans alla ämnen- matematik, svenska, geografi, historia osv. Till skillnad från traditionell undervisning är denna typ av pedagogik förlagd till uterummet. I uterummet arbetar eleverna med upplevelser- till skillnad mot teoretiskt kunskap som kommer ur läroböckerna.

 

Utomhuspedagogiken tar fasta på den praktiska kunskapen, den sinnliga upplevelsen och den fysiska aktiviteten. Samma moment som genomförs inomhus med ansiktet i en lärobok kan genomföras utomhus- med skillnaden att majoriteten av elevgruppen förstår och kommer ihåg. Utomhus är det lättare att möta varje elevs individuella behov och lärstil. De elever som är i behov av särskilt stöd har ofta stor nytta av utomhus-undervisningen, eftersom den är mer praktiskt och lustfylld.   

Utomhuspedagogiken ska ses som ett komplement till den ordinarie undervisningen.  

 

 Vi arbetar med utomhuspedagogik för åk F-5 och erbjuder utbildningar som innehåller dels en teoretisk bakgrund till utomhuspedagogiken och dels praktiska övningar utomhus.

 

  

Vi erbjuder:

Vi erbjuder följande:

·              Halvdag

·              Heldag

·              Skräddarsytt program

 

Halvdag

Halvdagen är bra när deltagarna efterfrågar en introduktion till utomhuspedagogiken. Vi fokuserar på de grundläggande begreppen samt genomför några enkla övningar, som kan användas i Er elevgrupp. Ni väljer vilket ämne ni vill inrikta halvdagen på, t ex:

-          Matematik

-          Svenska

-          Kroppens sinnen

-          Tema: Sagor och Sägner

-          Träden och Fotosyntesen

 

Heldag

Heldagen består av ett förmiddagspass och ett eftermiddagspass. Dagen vänder sig till Er som provat på utomhuspedagogik men önskar mer inspiration. Ni väljer vilken/vilka ämnen Ni vill arbeta med under dagen. Det går även att kombinera två halvdagar till en heldag. Om önskemål finns kan vi även laga vår egen lunch.

-          Matematik

-          Svenska

-          Mark- & vattenstudier

 

Skräddarsytt alternativ

Vi skräddarsyr utbildningar efter era behov.